person Autor: PharmDr. Martina Proškovcová In: Zdravý žitovný štýl Dátum:

Keď pečeň nie je v poriadku.

Objavte dôvody a príznaky, ktoré naznačujú, že vaša pečeň nie je v poriadku. Článok poskytuje užitočné rady a informácie o tom, ako udržať pečeň zdravú a funkčnú pre optimálne zdravie.

Keď pečeň nie je v poriadku.

Naša pečeň je denne zaťažovaná viacerými vonkajšími faktormi, nehovoriac o užívaní liekov či nadmernom požívaní alkoholu. Je faktom, že človek bez funkčnej pečene len ťažko prežije. Kľúčová je v procesoch detoxikácie, s ktorou sa pečeň spája azda najčastejšie. Je potrebná v metabolizme sacharidov, lipidov a bielkovín. Predstavuje najväčší orgán tela, ktorý tvorí 2% našej hmotnosti a umiestnená je v pravej hornej časti pod bránicou, presahujúc až na ľavú stranu.

 

Prečo nemožno žiť bez pečene?

Pečeň je dôležitá z hľadiska fungovania nášho organizmu ako celku:

  • podieľa sa na metabolizme cukrov, tukov, bielkovín
  • zabezpečuje produkciu žlče, ktorá pomáha pri trávení a vstrebávaní tukov, navyše je dôležitá pri vylučovaní látok, ktoré sa nevylučujú obličkami (žlč je produkovaná pečeňovými bunkami – hepatocytmi a skladuje sa v žlčníku)
  • uskladňuje a metabolizuje vitamíny rozpustné v tukoch (D, E, K ,A), niektoré minerály (železo, meď) a uvoľňuje ich v prípade potreby organizmu
  • zabezpečuje metabolizmus xenobiotík (toxínov, škodlivých látok, liekov), mení ich na menej škodlivé a vylučuje ich
  • produkuje proteíny zodpovedné za zrážanie krvi
  • je zodpovedná za rozklad starých a poškodených červených krviniek – rozkladom hému červených krviniek vzniká bilirubín, ktorý prechádza do žlče
  • zasahuje do energetického metabolizmu premenou glykogénu na glukózu a napomáha ukladaniu nadbytočnej glukózy jej premenou na glykogén
  • vytvára zložky imunitného systému, ktoré bojujú proti infekciám

 

Pečeň je výnimočným orgánom, vďaka jej schopnosti regenerovať. Dokáže nahradiť poškodené bunky zdravými, avšak pri dlhodobom zaťažovaní túto schopnosť stráca a  začínajú sa objavovať ťažkosti s pečeňou. Aby sme tomu predišli, je potrebné zmeniť svoj životný štýl a tu uvádzame zopár rád ako si zachovať zdravú pečeň:

 

  • Rozumné užívanie liekov. Vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
  • Znížiť príjem bielej múky a bieleho cukru.
  • Obmedziť mastné jedlá.
  • Dopriať si veľa vlákniny (z ovocia, zeleniny, celozrnného pečiva), obmedziť červené mäso, dopriať si „dobré“ tuky (semená, ryby, rastlinné oleje)
  • Čo najmenší príjem alkoholu.
  • Pravidelný pohyb, aspoň 30 minút denne.
  • Redukcia nadváhy, prípadne udržiavanie normálnej váhy, pretože hrozí nealkoholická steatóza pečene (stukovatenie pečene)
  • Zníženie hladiny cholesterolu.

 

Problémy s pečeňou niekedy nemajú jasné a viditeľné príznaky. Medzi klinické príznaky signalizujúce problémy s pečeňou patria:

  • bolesť, opuch brucha
  • opuchy nôh a členkov
  • svrbivá pokožka
  • koža a oči sfarbené dožlta (žltačka)
  • tmavá farba moču, bledá farba stolice
  • chronická únava
  • nevoľnosť alebo vracanie, strata chuti do jedla
  • ľahká tvorba modrín

 

Na trhu je viacero prírodných produktov určených na ochranu či podporu pečene. Ide o zmesi prírodných látok, v ktorých je základom extrakt z ostropestreca mariánskeho (Silybum marianum). Jeho význam pre náš organizmus môžeme zhrnúť do troch slov: detoxikácia – ochrana – regenerácia. Látka, ktorá je zodpovedná za hepatorotektívny (pečeňchrániaci) účinok je známa ako silymarín. V skutočnosti ide o komplexnú zmes príbuzných flavonolignánov (7 hlavných flavonoidov), spomedzi ktorých sú najdôležitejšie silybín A, silybín B, izosilybín A a izosilybín B, silydianín, silychristín a izosilychristín. Silybín (silibinín) je z kvantitatívneho hľadiska hlavnou zložkou silymarínu.

 

Je potrebné si pamätať, že silymarín sa nachádza len v šupke plodu, preto je potrebné plody pred použitím rozdrviť.

 

Antioxidačná aktivita silymarínu je založená na schopnosti vychytávať voľné radikály, zbavovať telo toxických látok. Navyše zvyšuje hladiny bunkového glutatiónu, čo je látka potrebná v detoxikačných procesoch. Stabilizuje hepatocelulárne membrány, stimuluje regeneráciu poškodeného pečeňového tkaniva, a to stimulovaním syntézy bielkovín. Systémová biologická dostupnosť silybínu, resp. silymarínu sa môže zlepšiť rôznymi spôsobmi, vrátane jeho kombinácie s vitamínom E a fosfatidylcholínom.

 

Fosfatidylcholín (cholín) je súčasťou bunkových membrán a prispieva k optimálnemu metabolizmu lipidov. Ide o základnú vitamínom podobnú živinu, ktorú si v malom množstve vytvára sám organizmus. Pri jeho nedostatku v organizme sa objavuje hepatosteatóza (tuková pečeň), v dôsledku narušenia metabolizmu tuku v pečeni (hromadenie tuku).

 

K antioxidačnému pôsobeniu silymarínu jednoznačne prispieva podávanie vitamínu E. Jeho suplementácia sa spája so zlepšením stavu chorej pečene. Pôsobí proti oxidačnému stresu, a to obnovením hladín glutatiónu v pečeni a navyše potláča zápal. Podobne k ochrane buniek pred oxidačným stresom prispieva aj vitamín C (kyselina askorbová). Ukázalo sa, že stimuluje aktivitu enzýmových antioxidantov (v prípade poškodenia pečene sú znížené), ktoré zabezpečujú detoxikáciu škodlivých ROS (reaktívne formy kyslíka).

 

 

Ak máte problémy s pečeňou, nemali by ste zabudnúť okrem ostropestreca ani na rastlinu Taraxacum officinalispúpavu lekársku. Púpava sa používa ako na prevenciu, tak aj pri liečbe samotného ochorenia pečene. Extrakty z koreňa púpavy odstraňujú toxíny z pečene a obličiek, rozpúšťajú žlčníkové kamene, zvyšujú chuť do jedla. Užívanie extraktu z koreňov púpavy zvyšuje prietok žlče – známe cholagogum, avšak využívajú sa aj listy. Hlavnými obsahovými látkami a zároveň nositeľmi účinku sú horčiny. Tie podporujú činnosť tráviacich žliaz, čiže aj pečene a pomáhajú pri poruchách odtoku žlče.

 

Pri užívaní extraktov z púpavy je potrebné dávať pozor či netrpíte zápalom prípadne nepriechodnosťou žlčovodov žlčovými kameňmi či zauzlením čriev.

 

Práve kombináciou spomínaných rastlinných extraktov s vyššie uvedenými látkami, je možné docieliť komplexnejšiu ochranu a regeneráciu pečene.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December