person Autor: PharmDr. Martina Proškovcová In: Zdravý žitovný štýl Dátum:

Syndróm Suchého Oka: Príčiny, Symptómy a Liečba

Naše oko je neustále zvlhčované slzami, ktoré sú produkované slznými žľazami. Rovnomerné zvlhčenie celého povrchu oka nám zabezpečuje pravidelné žmurkanie, kedy slzy tenkou vrstvou pokryjú povrch spojovky a rohovky. Navyše dodávajú rohovke živiny, odplavujú nečistoty a chránia oko pred infekciou.

 Prečo je slzný film dôležitý?

Slzný film zabezpečuje kontinuálne zvlhčovanie povrchu oka a chráni rohovku i spojovku pred vysychaním. Vrchná časť filmu je tvorená lipidovou vrstvou, ktorá chráni strednú, vodnú vrstvu, čím bráni odparovaniu sĺz. Vodná vrstva ako produkt slzných žliaz má kľúčovú úlohu vo zvlhčovaní a výžive rohovky. Najspodnejšia, mucínová vrstva, zabezpečuje stabilitu vodnej vrstvy, priamo sa dotýka epitelu rohovky. Udržiava intaktný slzný film a podporuje jeho spojenie s povrchom oka.

 

Syndróm suchého oka je azda najčastejším očným ochorením, ktorým môže človek trpieť v každom veku, avšak s výnimkou dojčiat a batoliat. Ide o narušenie slzného filmu, s rizikom poškodenia povrchu oka, čo je sprevádzané typickými prejavmi:

  • rezanie a pálenie očí
  • pocit cudzieho telesa v oku a začervenanie
  • pocit unavených očí, pri dlhodobej únave sa objaví bolesť hlavy
  • paradoxne zvýšená tvorba sĺz
  • v prípade, ak sa slzy netvoria vôbec, môže sa objaviť svetloplachosť, zhoršené videnie

 

Aké sú najčastejšie príčiny?

vonkajšie vplyvy – prostredie s nízkou vlhkosťou, dlhodobé sledovanie monitorov mobilov, tabletov, televízorov (nízka frekvencia žmurkania), dlhý pobyt v klimatizovaných alebo zadymených miestnostiach, pobyt v prievane, chlórovaná voda v bazénoch, nosenie kontaktných šošoviek

hormonálne vplyvy – ženy v menopauze

chronické zápaly oka

úrazy oka – popálenie, poleptanie

systémové ochorenia – reumatoidná artritída, lupus erythematosus, ichtyóza

užívanie niektorých liekov – napr.: tiazidové diuretiká, antidepresíva, antiparkinsoniká, antihistaminiká, antihypertenzíva

Syndróm suchého oka sa zahájenou liečbou väčšinou nevylieči, ale liečbou dokážeme zmierniť prejavy a predísť poškodeniu oka. Na začiatku je potrebné hľadať príčinu a následne ju riešiť. Súčasne je nutné zahájiť liečbu, ktorá spočíva v aplikácii očných kvapiek so zvlhčujúcim účinkom (umelé slzy), ktoré sa môžu aplikovať niekoľkokrát počas dňa.  V prípade ťažkých foriem syndrómu suchého oka sa volia očné gély – umelé slzy s vyššou viskozitou. Po ich aplikácii dochádza k prechodnému zhoršeniu videnia, preto sa odporúča ich aplikácia výhradne na noc.

 

Aplikácii umelých sĺz predstavuje náhradu prirodzených sĺz, čím sa zaistí stabilita slzného filmu a zabráni sa vysychaniu a následnému podráždeniu oka.

 

Na zvýšenie stability slzného filmu sa v súčasnosti preferuje použitie polymérov, ako je kyselina hyalurónová vo forme hyaluronátu sodného. Preukázalo sa, že očné kvapky s obsahom 0,2 – 0,4% kyseliny hyalurónovej znižujú príznaky suchého oka a zlepšujú zdravie očí. Vďaka vysokej schopnosti viazať a udržiavať vodu, kedy dokáže až niekoľkonásobne zväčšiť svoj objem, zabezpečuje dokonalé zvlhčenie oka. Týmto mechanizmom upokojuje a prináša pocit úľavy od ťažkostí spojených s nedostatočnou tvorbou sĺz. Navyše dokáže dlhodobo priľnúť na povrch tkaniva a podporovať hojenie.

 

 

Kyselina hyalurónová sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, pričom najväčšie zastúpenie má v našej pokožke, spojivovom tkanive a v očiach.

 

Tým, že kyselina hyalurónová, resp. hyaluronát sodný je látka ľudskému organizmu vlastná, jej použitie nespôsobuje negatívne reakcie. Vďaka tomu môže byť využívaná aj ako lubrikačná látka v starostlivosti o kontaktné šošovky. Je súčasťou či už roztokov na kontaktné šošovky alebo umelých sĺz na ich zvlhčenie, pričom nedráždia oko a nepoškodzujú kontaktné šošovky. Môžu byť dokonca aplikované priamo na šošovku počas jej nosenia, prípadne na jej vnútornú časť pred nasadením.

 

Je potrebné si dávať pozor pri výbere umelých sĺz, pretože nie všetky sú vhodné pre nositeľov kontaktných šošoviek
Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December