person Autor: PharmDr. Martina Proškovcová In: Vitamíny a minerály Dátum:

Zásadné tipy pre výživu kĺbov

Objavte základné princípy výživy pre zdravé a silné kĺby. Článok poskytuje kľúčové tipov, ako optimalizovať stravu na podporu kĺbového zdravia a vitality vášho tela

Výživa pre kĺby

Rovnako ako naše kosti, aj naše kĺby sa s pribúdajúcim vekom začínajú opotrebovávať a začíname trpieť rôznymi degeneratívnymi ochoreniami kĺbov. Podobne aj nadmerné zaťažovanie určitého kĺbu môže viesť k bolesti až k obmedzeniu pohybu a flexibility.

Kĺb je v podstate spojenie dvoch kostí, ktoré nám umožňuje ohýbať lakte, kolená či boky. Obe kosti kĺbu (hlavica a jamka) sú na svojich koncoch pokryté chrupavkou a sú spojené (po obvode) pomocou kĺbového puzdra (kolagénové vlákna), posilnené väzmi. Kĺbová štrbina je ohraničená synoviálnou membránou a obsahuje synoviu – tekutinu, ktorá znižuje trenie v kĺbe a význam má aj v jeho výžive.

 

Lekárnici sa v každodennej praxi stretávajú s pacientmi trpiacimi bolesťami kĺbov. Vo väčšine prípadov lekárnik siaha po prípravkoch s obsahom látok ako sú glukozamín a chondroitín. Čo sú to vlastne za látky? V čom spočíva ich účinok?

 

Obe látky sa považujú za chondroprotektívne substancie, označované aj ako kĺbová výživa. Tieto glykozaminoglykány vplývajú na integritu (celistvosť) chrupavky a disponujú synergickým (spolupôsobiacim) efektom. To znamená, že ich kombinácia by mohla byť účinnejšia ako ich podávanie samostatne.

 

Glukozamín je monosacharid, ktorý sa v našom tele vyskytuje prirodzene. Je štrukturálnou zložkou chrupaviek kĺbov a ďalších spojivových tkanív, ktoré dodávajú kĺbom elasticitu, pevnosť a pružnosť. Stretávame sa s dvoma typmi glukozamínov, a to glukozamín-sulfát a glukozamín-hydrochlorid. Lepšie výsledky boli zaznamenané pri podávaní sulfátu, kedy došlo k znateľnému zníženiu bolestivosti kĺbu a zlepšeniu jeho funkčnosti. Jeho pozitívne účinky sú pravdepodobne založené na jeho protizápalovej aktivite, stimulácii syntézy proteoglykánov chondrocytmi (bunky kĺbovej chrupavky) a inhibícii syntézy proteolytických enzýmov (enzýmy, ktoré spôsobujú degradáciu chrupavky). Výsledný účinok glukozamínu je taktiež spájaný so zvýšenou syntézou kyseliny hyalurónovej, synoviálnou membránou a kolagénu II chondrocytmi.

 

Chondroitín-sulfát (makromolekulárna látka, heteropolysacharid) sa vyznačuje podobnými vlastnosťami ako glukozamín. Má protizápalový účinok, redukuje odumieranie chondrocytov, zároveň ich stimuluje k produkcii zložiek extracelulárnej matrice (napr. proteoglykány, kolagén), čím zachováva integritu chrupavky. Inhibuje enzýmy, ktoré degradujú chrupavku. Taktiež podporuje tvorbu kyseliny hyalurónovej a kolagénu II spolu s proteoglykánmi.

 

Možno ste niektorí ani netušili, že aj vitamín C (kyselina askorbová) sa spája s tvorbou kolagénu. Kyselina askorbová má potenciál zvýšiť produkciu kolagénu I, urýchliť hojenie kostí po zlomeninách a ako antioxidant  bojovať proti oxidačnému stresu. Práve od syntézy kolagénu a jeho stabilnej štruktúry závisí hojenie zlomenín, poškodených šliach či väzov. Dopĺňanie nízkymi dávkami (60 mg/deň) perorálne podávaného vitamínu C mali významný rozdiel vo zvýšení kostných biomarkerov (fosfatáza, osteokalcín, prokolagén). Zvýšené hladiny alkalickej fosfatázy a osteokalcínu v plazme pacientov liečených vitamínom C korelujú s kostnou minerálnou denzitou (hustotou). Okrem svojej úlohy pri syntéze kolagénu, vitamín C vďaka svojej antioxidačnej aktivite zmierňuje oxidačný stres neutralizovaním škodlivých ROS (reaktívne formy kyslíka). Oxidačný stres predstavuje nerovnováhu medzi ROS a antioxidantmi, čo má za následok zlé hojenie tkaniva (negatívne ovplyvňuje produkciu kolagénu) väzov, šliach a kostí. Je spôsobený v dôsledku zápalu, vzniknutého po poškodení tkaniva, kedy aktiváciou zápalových buniek dochádza k nadmernej produkcii ROS.

 

Väčšina z nás si so zdravými kosťami správne spája v tuku rozpustný vitamín D. Dôležitý je z hľadiska rovnováhy vápnika a fosforu v tele. V prípade nedostatku vitamínu D sa z prijímaných potravín môže vstrebať iba 10% – 15% vápnika a 50% – 60% fosforu. Hlavným účinkom vitamínu D – cholekalciferolu je absorpcia vápnika z čreva (mineralizácia kostí), preto sa spája s minerálnou hustotou kostí.

 

Nezabúdajte, že nikdy nie je neskoro na zmenu svojho životného štýlu, ktorá vám môže zlepšiť kvalitu života. Začnite tým, že urobíte niekoľko jednoduchých zmien, čím predídete, príp. zmiernite bolesti kĺbov, zlepšite pevnosť kostí a znížite riziko zranení.

Cvičte pravidelne. Dôsledné každodenné cvičenie zmierni bolesti kĺbov a pomôže pri prevencii niektorých ochorení kĺbov a navyše posilní vaše kosti.

Zdravo sa stravujte. Zdravá strava vám pomáha schudnúť a práve redukciou nadváhy dokážete znížiť tlak na kĺby, a tým zmiernite aj bolesť. Výber niektorých potravín môže dokonca znížiť bolesti kĺbov. Ak vo vašej strave neprijímate dostatok vápnika alebo vitamínu D, pridajte ich do stravy pre zdravé a pevné kosti.

Vyberte si správne výživové doplnky. Lekárnik či lekár vám môže poskytnúť rady o výživových doplnkoch alebo liekoch, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť kĺbov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December