Ako zlepšiť trávenie - Spôsoby, ako riešiť problémy s trávením.

Problémy s trávením nie sú len doménou seniorov – postihujú ľudí všetkých vekových kategórií. Pálenie žalúdka, pocit ťažoby a plnosti, nadúvanie a nadmerná plynatosť sú nepríjemné príznaky, ktoré môžu naznačovať poruchy trávenia. Môžu byť spôsobené určitými chorobami, ale aj nadmerným jedením.
Čo je trávenie?
Ak vás zaujíma, ako zlepšiť vaše trávenie, stojí za to najprv pochopiť, čo je trávenie a ako funguje. Trávenie je proces enzymatického rozkladu prijatej potravy na jej jednoduchšie zložky, ktoré sa vstrebávajú v črevách.
Tráviaci systém pozostáva z tráviaceho traktu:
- ústa,
- pažerák,
- žalúdok,
- tenké črevo a hrubé črevo
- tráviace žľazy, ako sú: slinné žľazy,
- pankreasu
- pečeň.
Výlučky tráviacich žliaz obsahujú enzýmy, ktoré rozkladajú potravu. Zaujímavé je, že procesy trávenia začínajú v ústach. Vďaka zubom a pohybom jazyka sa jedlo drví, drobí a spája so slinami. Sliny lepia čiastočky potravy k sebe a umožňujú ich prehltnutie. Podieľa sa aj na trávení polysacharidov a lipidov. Kontakt živín s chuťovými receptormi a vnímanie chuťových vnemov reflexne stimuluje vylučovanie slín, žalúdočných a pankreatických štiav.
Jedlo rozdrvené v ústach, cez hrdlo a pažerák ide do žalúdka. Povrch žalúdočnej sliznice má vďaka početným záhybom približne 800 cm2. Žľazové bunky umiestnené v žalúdku produkujú rôzne sekréty, ktoré tvoria žalúdočnú šťavu. Tu sa čiastočne trávia bielkoviny a niektoré tuky.
Ďalej potrava prechádza do dvanástnika a jejuna, teda do počiatočných častí tenkého čreva. Toto miesto hrá zásadnú úlohu pri trávení potravy. Žlč, ktorá pochádza z pečene, ide do dvanástnika a štiepi veľké molekuly tuku na menšie, čo uľahčuje ich ďalšie štiepenie.
Pankreatická šťava obsahuje množstvo dôležitých proenzýmov, ktoré sa aktivujú v dvanástniku. Pankreatická lipáza, esterázy a fosfolipáza sú zodpovedné za trávenie tukov. Trypsín, chymotrypsín, elastáza a karboxypeptidáza štiepia proteíny, pankreatická amyláza štiepi cukry a nukleáza - nukleové kyseliny.
Enzýmy v čreve pochádzajú aj z duodenálnej šťavy a z exfoliovaných a rozpadajúcich sa črevných epiteliálnych buniek. Maltáza, izomaltóza, laktáza a sacharáza rozkladajú oligocukry na jednoduché cukry a peptidázy sa podieľajú na konečných procesoch trávenia bielkovín. Trávenie v tenkom čreve prebieha tak v jeho lúmene, ako aj na povrchu sliznice.
Prebieha tu aj vstrebávanie konečných produktov trávenia, ako aj vitamínov, elektrolytov a vody. Tráviaci a savý povrch čreva môže mať vďaka prítomnosti početných záhybov, klkov a mikroklkov až 400 m2! Hlavnou funkciou hrubého čreva je tvorba a vylučovanie stolice a vstrebávanie vody a elektrolytov.
Ako sa prejavujú poruchy trávenia?
Trávenie a vstrebávanie živín je komplikovaný a zložitý proces, ktorý môže byť z rôznych dôvodov narušený. Nesprávna absorpcia uhľohydrátov je zvyčajne výsledkom nedostatku vhodných enzýmov. Najčastejšie možno pozorovať neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov. Nestrávené cukry môžu viesť k hnačke. Poruchy trávenia a vstrebávania bielkovín alebo tukov môžu vyplynúť napríklad z poškodenia pankreasu.
Trávenie môže byť narušené pri zápalových ochoreniach čriev, syndróme krátkeho čreva (stav po odstránení alebo vylúčení časti alebo celého tenkého čreva z pasáže) alebo syndróme prerastania baktérií, kedy je v tenkom čreve priveľa baktérií. Poruchy trávenia a vstrebávania sa môžu prejaviť nadmerným hromadením a uvoľňovaním plynov, plynatosťou, bolesťami brucha, pocitom plnosti a roztiahnutia brušnej dutiny, prelievaním potravy, hnačkou či zápchou. Vo vážnejších prípadoch sa môže objaviť steatorea a príznaky nedostatku vitamínov rozpustných v tukoch. Významná a dlhodobá malabsorpcia môže viesť k podvýžive a strate hmotnosti, edémom a príznakom nedostatku vitamínu B12.
Problémy s trávením - príčiny
Poruchy trávenia sa môžu vyskytnúť z mnohých dôvodov. Najčastejšie sa spájajú so zlou životosprávou: nízkou fyzickou aktivitou, zle vyváženou stravou, prejedaním sa, jedením v zhone a stresom.
Proces trávenia nepriaznivo ovplyvňuje:
- vysoko spracované potraviny a hotové jedlá, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch - obsahujú veľa konzervačných látok, nezdravých tukov a sladidiel,
- nedostatočné množstvo vlákniny v strave,
- slabá hydratácia tela,
- konzumácia vyprážaných a mastných jedál,
- konzumácia veľkého množstva potravín a nápojov, ktoré spôsobujú plynatosť (napr. hrach, kapusta, sladkosti, sýtené nápoje, sladké alkoholy),
- nepravidelné stravovanie,
- konzumácia jedla tesne pred spaním.
V dôsledku zmien v usporiadaní orgánov v brušnej dutine tráviace ťažkosti často postihujú tehotné ženy. Poruchy trávenia môže spôsobiť aj užívanie niektorých liekov, ako sú antibiotiká a draslík.
Ak sa podarí identifikovať systémovú, metabolickú alebo organickú príčinu tráviacich problémov, hovoríme o sekundárnej (organickej) dyspepsii. Ak sa príznaky vyskytnú, ale nebolo zistené ochorenie, ktoré by za ne mohlo byť zodpovedné, hovoríme o funkčnej dyspepsii.
Problémy s trávením – príznaky
Trávenie je komplikovaný proces, ktorý zahŕňa štiepenie čiastočiek potravy na elementárne zložky, ktoré sa potom môžu absorbovať v čreve a transportovať do všetkých buniek tela. Efektívne trávenie vyžaduje dobré fungovanie celého tráviaceho systému.
Príznaky problémov s trávením potravy zahŕňajú:
Pálenie záhy – pocit pálenia v žalúdku, hrudníku a pažeráku. Môže mať rôznu intenzitu, od mierneho nepohodlia až po bolesť pripomínajúcu symptómy ischémie srdca,
Zmeny vo vyprázdňovaní – zvyčajne hnačka, hoci sa môže vyskytnúť aj zápcha. V prípade nedostatku tráviacich enzýmov, ktoré štiepia tuky, sa u nás objavuje chronická steatorea. Stolice majú potom lesklý povrch, hnilobný zápach, olejovitú konzistenciu a ťažko sa splachujú do záchoda,
Nadúvanie – subjektívny pocit, že črevá sú plné plynov. Môže to byť sprevádzané nepríjemnými pocitmi alebo bolesťou a zväčšením obvodu brucha. Nadúvanie je často sprevádzané zvýšenou plynatosťou, grganím a grganím v bruchu,
Pocit plnosti po jedle a skorý pocit plnosti po jedle.
Nevoľnosť a zvracanie.
Znížená chuť do jedla a neúmyselné chudnutie – ak pociťujete nepohodlie, nemáte chuť do jedla. Toto a nedostatočná absorpcia živín spôsobená zlým trávením môže mať za následok stratu niekoľkých kilogramov v priebehu času.
Ako zlepšiť trávenie? Potraviny, ktorým je lepšie sa vyhnúť
Dočasné poruchy trávenia môžu vyplývať aj z vašich nesprávnych stravovacích návykov. Zlá strava alebo diétne chyby, niektoré formy prípravy jedál, prejedanie sa, nezdravý životný štýl, nadmerné požívanie alkoholu, chronický stres a nedostatok pohybu ovplyvňujú celé vaše telo. Ako zlepšiť trávenie žalúdka a čriev? Skúste pozorovať reakcie svojho tela, zamyslite sa nad tým, čo vám škodí a spôsobuje neduhy a čo podporuje trávenie a cítite sa lepšie.
Najprv si pamätajte, ako môžu konkrétne druhy produktov ovplyvniť váš tráviaci systém.
Potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť, zahŕňajú:
- tmavý chlieb,
- krúpy,
- cibuľová a kapustová zelenina,
- karfiol,
- ovocie a sušené ovocie,
- huby,
- vyprážané jedlá.
Kapusta, karfiol, brokolica, strukoviny, cukor, sladkosti, pivo a iné sýtené nápoje, cibuľa, jablká a banány môžu viesť k zvýšenej tvorbe plynu. Pamätajte, že niektoré cukry (prítomné nielen v sladkostiach, ale aj v prírodných šťavách a ovocí) zintenzívňujú fermentačné procesy v črevách, čo môže viesť k plynatosti a hnačke.
Ak máte sklony k zápche, pozor na bielu ryžu, varenú mrkvu a tekvicu, banány a pečené jablká – brzdia peristaltiku čriev a pôsobia proti zápche.
Trávenie sa môže zlepšiť po konzumácii produktov, ktoré stimulujú črevné pohyby, ako sú: tmavý chlieb bohatý na vlákninu, müsli alebo ovsené vločky, sušené ovocie (napr. slivky a figy), ovocné šťavy (napr. jablko, hruška), káva a jogurty a kefír.
Venujte pozornosť aj spôsobu prípravy jedál. Varenie jedla na pare a varenie vo vode sa považuje za zdravé. Vyprážanie však patrí medzi menej priaznivé formy prípravy jedál.
Jedzte pomaly a opatrne, jedlo pred prehltnutím dôkladne rozdrvte a rozžujte. Vyhnite sa prejedaniu a zjedzte posledné jedlo dňa aspoň 2 hodiny pred spaním. Postarajte sa o zdravý a vyvážený jedálny lístok s nízkym obsahom vysoko spracovaných produktov, snažte sa jesť pravidelne a bez zhonu.
Vzdajte sa pitia alkoholu a akýchkoľvek stimulantov. Obmedzte nasýtené tuky v prospech mono- a polynenasýtených tukov.
Dbajte na pravidelnú fyzickú aktivitu a ak máte nadváhu, vyhľadajte pomoc lekára alebo dietológa. Nezabudnite piť dostatok vody. Vyhnite sa stresu a príliš rýchlemu životnému štýlu, nájdite si čas na relax a oddych.
Aké lieky na trávenie by ste mali užívať, závisí od príčiny vašich príznakov.
V prípade nedostatku tráviacich enzýmov lekár predpíše pankreatické lieky s obsahom pankreatínu, t.j. 3 tráviacich enzýmov: amylázy, lipázy a proteázy.
Lieky na pečeň sa môžu odporučiť pri stavoch, ktoré zhoršujú produkciu žlče. Cholelitiáza môže viesť k zablokovaniu toku žlče. Zistená urolitiáza je indikáciou na konzultáciu s chirurgom.
Ak sa vám pri užívaní antibiotík objavia tráviace ťažkosti, opýtajte sa v lekárni na probiotiká pre dospelých. Mali by ste ich užívať počas celej antibiotickej liečby a niekoľko dní po nej.
Proti plynatosti môžete bojovať prípravkami s obsahom simetikónu. Pôsobí ako povrchovo aktívna látka a láme veľké bubliny plynu na menšie, čo uľahčuje ich odstraňovanie vetrom.
Medzi lieky na hnačku patrí loperamid alebo aktívne uhlie. Oplatí sa ich užívať po každej vodnatej stolici niekoľko dní.
Čo na trávenie? Poďme si to zhrnúť
Aby ste sa vyhli tráviacim problémom, snažte sa jesť zdravo a pravidelne, vyhýbajte sa prejedaniu, znižujte stres a venujte sa pravidelnej fyzickej aktivite. Ak aj napriek tomu pociťujete nepríjemné tráviace príznaky, určite sa poraďte so svojím lekárom. Gastrointestinálne problémy nemusia byť spôsobené nesprávnou stravou, ale môžu byť aj príznakom ochorenia, ktoré treba diagnostikovať a liečiť.
Pri prejedení a nepríjemných príznakoch spojených s veľkým jedlom môžete použiť bylinné tablety na trávenie z lekárne. Napriek tomu sa vždy oplatí tento výber konzultovať s lekárom, najmä ak trpíte nejakými chronickými ochoreniami. Nie všetky prípravky potom môžu byť pre vás vhodné.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33868611/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31478136/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32482516/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19565052/